Neden Freeze Dry

Freeze-dry, günümüz şartlarındaki en güncel ve en gelişmiş kurutma teknolojisidir. Freeze-dry teknolojisinde besin dondurulur, daha sonrasında ise besinin içerisindeki donmuş su düşük sıcaklık ve düşük basınç ile doğrudan süblimleştirilerek, su besin içerisinden uzaklaştırılır.

Besinin formu,şekli değişmez: Kurutma sürecine donuk olarak başlayan ürünlerin, makine içinde oluşturulan düşük basınç ve düşük sıcaklık ortamında nem oranları süblimleşme ile %2’e kadar düşürülür. Bu süreç Frutz’da %2 nin altında sonuçlandırılır. Frutz’u kaliteli kılan bir etmen budur. Bu süreçte sıvı hale geçmeyen ürünlerde buruşma veya erime gibi şekil kaybı gözlenmez. Kurutulmuş ürünlerin şekilleri taze formlarıyla neredeyse aynıdır.

Besin değerleri, koku, renk değişmez: Yüksek sıcaklığa maruz kalan gıdalar besin ve vitamin değerlerini, aromasını, kokusunu ve rengini büyük oranda kaybederler. Dondurarak kurutma yöntemiyle düşük sıcaklık (~40°C) ve düşük basınç altında (<13 Pa) kurutulan ürünler ise besin ve vitamin değerini, aromasını, kokusunu, rengini ve şeklini korurlar.

Hiçbir zararlı madde oluşmaz: İnsan gıdalarında, tahıllarda, yemlerde ve her türlü kuru yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak, mantar türleri hızla üreyerek mikotoksin (küf zehri) denilen zararlı bir toksin (zehir) üretirler. Bunların en önemlisi Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus küflerinin oluşturduğu “Aflatoksin”dir. Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. Freeze Dry Aflatoksin oluşturmaz.